Смотреть цили (2014) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 27.01.2018

цили (2014)

Александра Делова събота, 28 февруари 2015 г. На 31 май 2011г. Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации заяви следното относно резултатите от първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран: В тази делегация е имало български историци, които са посочили на някои от фризовете в Персеполис фигури, които според тях са били на български воини.

Оказва се всъщност, че честванията за 1300 години България, са били вдъхновени от честванията на 2500-годишнината на Персийската империя. Това беше едно от нещата, които узнахме предварително, още преди началото на експедицията. Този древен народ е живял там много дълго време. Даже има археологически находки и писмени сведения, че те всъщност завладяват Шумер и Акад в 2478 г. Тези глинени таблички са намерени от проф. Хил Предчт от Университета в Пенсилвания, към 1910 г.

Той твърди, че всички останали версии са преписани от този оригинал. Изключително богата информация за произхода ни има и в архивите на Иран. Карачанлу, специалист по историческа география, е показал на екипа ни карти и хроники, които разказват за няколко Българии — Дунавска, Кавказка и Волжка.

Предстои част от тази информация и поне 10 книги да бъдат преведени на български, съобщи. Карачанлу за древната история на българите също ще излязат на книга. Изобразена е следната сцена: Самите скулптури са така направени, че да може да се познае по облеклото, униформата и по чертите на лицето на всеки един от тези войници кой към кой народ принадлежи.

Първият войник на първия ред носи една българска шапка с много характерна форма. Тя е описана от персийския историк Закария Казвини през 13 век като българска шапка. Даже в един негов трактат има една риба, която той нарича риба с формата на българска шапка. В момента в историческите среди има консенсус, че древните българи са живели в Бактрия през 7 до 5-4 век пр.

Над 1000 са персийските думи, запазени в българския език, от древни времена. Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации, по повод резултатите от първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран. В Иран също имат кисело мляко и бяло сирене. Правят и айрян, който на персийски се нарича мас. Там ми обясниха какво представлява българското шишче, то се нарича булгар-кебап.

Дадоха ми едно обяснение за конструкцията на българското шишче, която знам от баща ми — прави се от едно парче месо, едно парче сланина и едно парче лук или чушка. Аз бих казал, че те знаят повече за нас, отколкото ние за тях. Направи ми също впечатление, че народните им песни много приличат на нашите.

Шопов Носийте от Памир, както и много от песните на онзи харизматичен регион от света, са с много големи прилики с нашите. Както у нас, така и там, в далечната ни прародина се използват неравноделни музикални тактове, а поразително много от песните им са всъщност с мелодии почти аналогични с нашите, но със отдавна променен текст. Народни носии от Памир Носии от различните фолклорни области в България Намерени са и сериозни музикални сходства.

Най-близки и почти идентични с българските са мелодиите и песните от Прикаспието. Отделени са повече от 10 изпълнения на свирка, гайда и тамбура, които напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници датира от 2478 г. Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници датира от 2478г. Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации по повод представянето днес на резултатите от Първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран.

Шопов допълни, че по това време, ХХV в. Хил Предчт от Университета в Пенсилвания, към 1910г. Стела от Свещари с изображение на седмолъчна звезда — шамаш — символ на бога на слънцето във Вавилонската и Асирийската митология Има и генетични връзки между българите и няколко народа в Иран, които вече са доказани, посочи доц. Той уточни, че има български гени при три от иранските народности. Шопов потвърди, че много думи от персийския език имат своето присъствие в сегашния български език и съобщи, че в момента се подготвя речник от 1200 персийски думи в българския, като уточни, че има вече издаден един подобен речник от 400 думи.

Думите Сатана, Рай и Амин са от ирански произход. Той добави още, че иранската кухня е много близка до българската, като има съвсем идентични продукти като кисело мляко и бяло сирене.

Има много градове в Иран, които носят български имена. Там има например населени места, които се казват Бургас, Варна. Има връх Мусала, дори го изкачих по време на своето пребиваване там, съобщи Явор Шопов. Най-древното изображение на мартеница, известно досега в света, е констатирано по време на първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран.

Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации. Същото нещо го има при Сасанидските владетели. Тези две лентички са подобни на мартеница и символизират божественост. В Иран има много такива фризове, в които, при коронясването на Сасанидския император, му връчат символ, който представлява халка с две лентички, които висят от нея.

Добре известно е, че при прабългарите владетелят, тоест канът, е едновременно цар и върховен жрец. Те са съчетавали светската и духовната власт и се смята, че те са представители на бога на земята. Това именно символизират тези две лентички. Той обясни, че изобразената мартеница представлява две гофрирани лентички. По време на експедицията учените са констатирали много релефи, подобни на Мадарския конник.

Шопов иконографията на Мадарския конник е типично персийска. Повечето от тях са сасанидски. Има податки, че Сасанидската династия е родствена на рода Дуло. Именно в Северен Афганистан на около 2 500 метра надморска височина в областта Шамарк през 2008 г. Имаме много паралели с топонимията на север от Кавказ, там където е била Велика България. Имаме, естествено, и на Балканите. Имаме много съответствия в тази топонимия, например Хисар, този Модар или Мадр, Шипка, шипки, Варна, варно, шуман, Шумен - заяви по този повод доц.

На въпроса - На територията на България — има ли ирански влияния и къде може да се търсят? При Първата българска държава — там има много влияния, или по-скоро сходни традиции в строенето на сгради, архитектурата, декорирането на сградите. Преди време археолозите са смятали това нещо за персийско влияние в българския, а сега, след новите данни, може да се каже, че това са традиции с общи корени.

След като сме живели заедно, поне в Персийската империя със сигурност, няма начини да няма общи традиции в изкуството. Плана на Плиска - столица от 681г. По единодушното мнение на археолозите Плиска е бил през IX—X в. До момента в специализираната литература има десет публикации по въпроса за древните българи, заяви доц. Явор Шопов, като добави, че ако има интерес от страна на издатели, би могло и да се напише книга по въпроса. Учениците трябва да изучават поне 3 допълнителни часа за историята на древните българи преди 681г.

Това предложи видният наш историк проф. За 20 дни 6-има специалисти от различни области изминаха 10 500 км. Прескоференцията на българските учени, завърнали се от експедицията Няма нито едно писмено свидетелство, че българите имат тюркоалтайски произход, а това продължава да се преподава в училище, обясни проф.

Фондацията е организатор на пътуването. Той показа на журналистите стотици фотографии на сходни с българските мелодии, килими, ритуални предмети, сгради, обичаи и лица. Открити са няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух, като единствената разлика е, че крилата в Иран са разперени. В лингвистичен план също се множат доказателствата за принадлежността на езика ни към иранското семейство. Част от имената и названията на древните българи имат свой превод на персийски.

Предстои анализ на персийските думи в съвременния български, които експедицията е събрала. Екипът обърна внимание на огромния антропологически материал, открит в земите на древна Персия. Заснети са десетки погребения, както и черепи, които ще бъдат сравнени с нашите находки.

Първият поглед показва, че това са били европеиди, хора от иранския антропологически тип. Лицата в Иран говорят за биологична пъстрота поради множеството преселения на тази територия. Но все още съществуват етнически групи, произлизащи от голямото арийско семейство. Те се забелязват лесно и обективите на екипа са фиксирали огромен брой лица, подобни на днешните жители на България. Д-р Стоилов обясни, че от генетичното изследване става ясно, че българите не са били диви орди, нито войнстващи племена, а от Изток се е предвижвал цял един народ — мъже и жени.

Корени на българската цивилизация. Александър Илиев Институт по древни цивилизации. Българите са имали особенна традиция да създават едновременно по няколко държави в различни части на света.

Например Кубрат разделя България на 7 държави. Интересна е приликата на пра българските и персийските градове. Така се казва и един от първите градове построени от кана Аспарух. Тук е било нашето отечество до преди повече от 4 хиляди и петстотин години, когато сме били част от индо- европейските племена народи обитавали тогава нашите земи Шопов, 1998. Разглеждането на формирането на индо- европейските народи и преселенията им Шопов, 1998 показва, че създаването на европейската общност се явява възстановяване на индо-европейската общност, съществувала преди хиляди години.

Неговото начало е 5505 г. Потопа е станал в Черноморският басеин, тогава обитаван от индо- европейците, в това число и от предците на българите.