Смотреть стремглав (2012) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 30.01.2018

стремглав (2012)

Днес редакцията представя мнението на Красен Станчев от Института за пазарна икономика. За тази година най-значимото събитие е през миналата. И то е икономическо събитие и по замисъл, и по последици. Замисълът бе връщане от крехкото управление на закона към милиционерско-приятелска схема на натиск и търговия с влияние.

Последицата отпускане на фискалната дисциплина и преминаване към харчене на непроизведен ресурс дефицити и дългове - правителството си мислеше, че така ще си купи обратно провалилата се обществена репутация. Това бе коренно различна философия на управление на фиска в сравнение с онази, на която бяхме свикнали от средата на 1997 г.

Кое беше най-важното за Европа и глобално? В Европа започна процес на премахване на данъчната конкуренция. Бе пропусната възможността за реформи към повече пазар и стопанска свобода. Не бе променен начинът на формиране на бюджета на Съюза - макар да се обсъждаше от 2007 г. Чакат ни още седем години обща безсмисленост и неефективност на програмите и трансферите.

Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че целият политически пейзаж се измества вляво и към популизъм. Ако не за друго, такава е, струва ми се, промяната в общия знаменател на политическите настроения.

В глобален мащаб събитието на годината е анексирането на Крим и агресията на Руската Федерация в Украйна. Какво ви изненада през изтичащата година? В стопанството на България сюрпризи нямаше. Хората, предприятията и намеренията, които не зависят от правителството, се развиваха относително нормално. Благодарение на тях има ръст на икономиката. Както и се очакваше, почти всичко, което зависи от него, остана неефективно или се влоши.

Включително в регулирани отрасли като енергетиката. Не се изненадах, че започна да работи т. Но това е само част от общото настроение за отказ от реформи и стремглав популизъм. Ако продължава така, това правителство ще се окаже по-лошо от предишните три редовни правителства. Какво показа "Скандалът КТБ"? Първо, че политическото банкиране и политическата намеса в икономиката водят до фалшива икономика то есть мислиш, че печелиш, а всъщност губиш и кризи.

Второ, че поради възможността от такава намеса, банките българска собственост са потенциално по-нездрави от международните банки; в тях надзорът е по-слаб.

Трето, че толерирането на "националния" сегмент в банковото дело и изобщо създава илюзии и корупция, но и че гнилата ябълка в системата е една. Четвърто, че въпреки това системата на валутен съвет е надеждна защита срещу политическия произвол и корупцията.

Бизнес, бизнес-идея, предприемач, бизнес-урок, който ви е впечатлил през тази година? Урокът и на тази година е, че нерегулираните или по-малко регулираните отрасли се развиват винаги по-добре. Развеждайки през април една група руски преподаватели из конкурентните български предприятия, бях поразен от равнището на човешки капитал и производителността в предприятия от авиационното машиностроене, автомобилната електроника, софтуера, прецизното инженерство, търговията на дребно големите съвременни ритейлъри , минното дело и аналитичните, и застрахователните услуги.

Не съм питал дали е удобно и затова не мога да спомена имена. Публичността тук има два проблема: Всичко, което трябва да знаете за: