Смотреть рузвельт (2006) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 09.01.2018

рузвельт (2006)

Семейство Рузвелт живее в Ню Йорк повече от 200 години: През 1788 Исаак Рузвелт е член на конвента на Покипси, който гласува за одобрението на американската Конституция , факт, с който неговия пра-правнук Франклин много се гордее. През 18 век фамилия Рузвелт се дели на два клона: Въпреки техните политически различия, двата семейни клона остават в приятелски отношения: Джеймс Рузвелт се среща със своята жена на събиране на семейството в Ойстер Бей, а Франклин се жени за племенница на Теодор.

Рузвелт с родителите си Майката на Рузвелт Сара Делано Рузвелт 1854—1941 е потомка на френски протестанти хугеноти пристигнали в Масачузетс през 1631 г. Тъй като Джеймс става баща сравнително късно на 54 години , Сара е имала доминиращо влияние през ранните години на Франклин.

По—късно казва на приятели, че се е страхувал от нея през целия си живот и получава началното си образование в къщи под неин надзор. Рузвелт израства в атмосфера на привилегии. Научава се да язди , да стреля , гребе , играе поло и тенис на корт. Честите му пътувания до Европа спомагат да научи немски и френски език. Той получава всички класически привички на висшата класа, а също придобива и от антисемитизма на майка си, от който не може да се отърве до края на живота си.

Това, че баща му е известен демократ го отдалечава от останалото висше общество на Хъдсън Вали. Рузвелт учи в Гротън — елитно епископално училище в Масачузетс. Силно е повлиян от своя ръководител, който казва, че е дълг за всеки християнин да помага на по—бедните от него и насърчава студентите си да се заемат със служба в полза на обществото, но повечето от тях все пак се насочват към банките на Уолстрийт и големите правни кантори.

Рузвелт завършва Гротън през 1900 г. Докато е в университета президент е петият му братовчед Теодор Рузвелт , който със своята страст при управлението и желание за реформи се превръща в пример за подражание за Франклин. Елинор и Франк Рузвелт След това посещава Колумбийския правен факултет. Взима изпита за адвокатска правоспособност и покрива изискванията за практикуване на право през 1907 г.

Междувременно се сгодява с Елинор , въпреки яростната съпротива на Сара Делано Рузвелт, която е ужасена от това, че губи контрол над Франклин. Те се женят през 1905 г. Петте пораснали деца на Рузвелт водят безреден живот, затъмнени от името на великите си родители. Имат общо 15 брака, десет развода и двадесет и девет деца. Всичките четирима сина са награждавани офицери във Втората световна война. Двама от тях са избрани за кратко в Камарата на представителите, но никой не стига до високите етажи на властта, въпреки техните опити, а един става дори републиканец.

Политическа кариера[ редактиране редактиране на кода ] Рузвелт като помощник секретар на флота През 1909 г. Теодор Рузвелт напуска Белият дом, заменен от консервативния републиканец Уилям Тафт. Франклин не харесва администрацията на Тафт и именно това го вкарва в политиката. Рузвелт се кандидатира през 1910 г. Името Рузвелт, многото инвестиции, добрата кампания и фактът, че това е година на подем в Демократическата партия са основните фактори за победата на Рузвелт.

Рузвелт е млад на 30 години , висок, красив и умел оратор и скоро се превръща в популярна фигура сред демократите в Ню Йорк. Когато Удроу Уилсън е избран за президент през 1912 г. Той се интересува значително повече от изборен пост и през 1914 г. След това той се съгласява и приема поста във флота. Той представлява резерв от тренирани мъже, които да бъдат мобилизирани по време на война.

Секретарят на Флота Джозифес Даниълс е назначен преди всичко по политически причини. По—скоро е фигурант, което превръща Рузвелт във фактическия ръководител. Рузвелт остава завинаги отдаден на флота. Успява да развие изключителни административни умения. Бързо се научава да преговаря с Конгреса, а и с правителствени агенции за да получи одобрение за предлагания от него бюджет. Той се превръща в ентусиазиран привърженик и защитник на подводниците като средство за борба с германските нападения срещу кораби на Съюзниците.

Предлага да се изгради минна зона в Северно море между Норвегия и Шотландия. През 1918 година посещава Великобритания и Франция , за да инспектира американските морски укрепления. При това посещение се среща за първи път с Уинстън Чърчил. През 1919 година Рузвелт става верен поддръжник на плана на президента Уилсън за създаване на Обществото на народите с надеждата, че това ще направи бъдещите войни невъзможни.

Въпреки неуморната му кампания за подкрепа на договора за присъединяване на САЩ към Обществото, документът не получава нужната подкрепа в Сената.

Всичко това прави ФДР фаворит на Уилсън и под негов натиск Рузвелт е избран за кандидат за вицепрезидент в двойка с Джеймс Кокс — в изборите през 1920 г. Тяхната кандидатура губи съкрушително от републиканеца Уорън Хардинг. Рузвелт се връща към частна практика, но малцина са тези, които се съмняват, че скоро ще се върне в публичния живот. Кризи в личния живот[ редактиране редактиране на кода ] Рузвелт в инвалидната си количка Рузвелт е харизматичен, красив и социално активен мъж, докато жена му Елинор е срамежлива и резервирана.

Още повече, че през десетилетието след 1906 г. Една от забежките му е Луси Мърсър, която е секретар на жена му. С нея започва романтична връзка. През септември 1918 г. Елинор намира писма в един от костюмите на Франк, доказващи аферата му. Тя е сломена и гневна и показвайки му писмата поставя ултиматум: Сара Рузвелт, майка на ФДР, скоро научава за кризата и убедително се намесва.

Тя поддържа тезата, че разводът ще навреди на политическата кариера на Франк и посочва, че Елинор ще трябва да отгледа 5-те деца сама. Твърди се, че е сключена сделка. Запазва се фасадата на брака, но без сексуална връзка. Когато Франклин става президент — в което Сара винаги е била сигурна — Елинор ще използва позицията си, за да развива и поддържа каузите си.

Тя приема тези условия и постепенно между тях се развива нова връзка на приятели и политически съюзници, макар и да живеят различен един от друг живот. Франклин продължава да се вижда с различни жени включително и със секретарката си Миси Леханд. Резултатът е, че Рузвелт е напълно парализиран от кръста на долу. Така той е можел да стои седнал, но не може да ходи. По това време медиите имат значително по—малко достъп до личния живот на публичните фигури и Рузвелт успява да убеди мнозина, че състоянието му се подобрява, което според него е било решаващо за да се кандидатира за избираема длъжност отново.

Той успешно се научава да ходи на кратки разстояния с помощта на бастун. В личния си живот използва инвалиден стол, но обикновено се появява пред обществото изправен като бил поддържан от едната страна от помощник или някой от синовете си. Въпреки известената му неприязън да бъде виждан в инвалидна количка, такава негова статуя е поставена в Мемориала на Франклин Делано Рузвелт във Вашингтон. Рузвелт решава да поднови политическата си кариера.

Той разумно е запазил контактите си с Демократическата партия — през 1924 година участва в конгреса на партията и произнася речта за номиниране на губернатора на Ню Йорк и претендент за президентския пост Алфред Смит. Смит не е номиниран, но се кандидатира през 1928 г. Този път той става кандидата на партията за изборите за президент и насърчава Рузвелт да се кандидатира за губернатор на Ню Йорк.

Рузвелт влиза в офиса през 1929 г. Той предприема мерки за изкореняване на корупцията като уволнява протежетата на Смит, създава Комисия за държавната служба. Реформира щатската затворническа администрация и построява нов затвор в Атика. Започва многогодишна борба с Роберт Мозес, най — влиятелният държавен служител в щата, който е уволнен от ФДР от поста щатски секретар, но продължава да ръководи Комисията за паркове и е начело на градското планиране. След срива на борсата през октомври в разгара на Голямата депресия , Рузвелт показва своята обичайна енергия и въображение.

Администрацията на Хувър заема типичната републиканска позиция, че държавата не следва да се намесва в свободните икономически отношения и че отделните щати и градовете трябва да поемат отговорността за предоставяне на помощи за безработните.

Рузвелт иска от щатското събрание отпускането на 20 милиона долара помощ за справяне с безработицата, която влага предимно в обществено строителство с надеждата да стимулира потреблението и се повиши заетостта. Рузвелт не е запознат в основи с механизмите, управляващи икономиката, но търси съветите на водещи учени и специалисти, а също и от Елинор, която е изградила широка мрежа от приятели и има задълбочени интереси в областта на социалните въпроси.

Той провежда реформа на трудовите закони. Рузвелт създава първата щатска агенция за помощ, управлявана от Хари Хопкинс, който се превръща в основен съветник на губернатора. Насърчава щатския парламент да приеме закон за пенсионирането и такъв за застраховане при загуба на работа. Рузвелт си създава име на човек, който е опозиция на Тамани Хол, но му е нужна подкрепата на този кръг, за да бъде преизбран през 1930 г. С наближаването на изборите през 1930 г.

Рузвелт предприема правни действия срещу корумпираните служители. Това довежда до оставката на Уолкър, който отпътува за Европа , за да избегне затвора. Новият курс[ редактиране редактиране на кода ] Президентът ФДР и Елинор Рузвелт в деня на встъпване в длъжност Изключителната популярност на Рузвелт в най—многобройния щат го прави очевиден кандидат за номинация на Демократическата партия.

Очаква се, че Хувър ще загуби изборите през 1932 г. Ал Смит също иска номинацията. Но партийните лидери са убедени, че Смит който е католик е неподходящ и карат Рузвелт да обяви своята кандидатура. Президентската кампания за изборите през 1932 г. Мнението на всички е, че Хувър не прави нищо за да се справи с кризата. По време на кампанията Рузвелт се зарича: Рузвелт и неговият кандидат за вицепрезидент — Джон Гарнър от Тексас , печелят 57 процента и във всички щати без 6.

През февруари 1933 г. Когато Рузвелт встъпва в длъжност през март 1933 г. САЩ е на дъното на най—тежката депресия в историята на страната.