Смотреть надин (2007) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 02.03.2018

надин (2007)

Фирми от групата на "Надин" ще изчистят метала от терена на "Кремиковци". Възможно е само малко производство 15 апр 2011 Строен парк от Audi A8, BMW i Mercedes красеше до неотдавна входа на сградата в Нови Искър на "Надин", дългогодишния национален лидер в изкупуването на скрап и вторични суровини с общо 60 хиляди фирми конкуренти.

Рекламите на "Надин" бяха по първите страници на вестниците, а компанията финансираше футболния клуб "Локомотив Мездра" в А група. Площадките и построеният със социалистически размах завод за преработка на отпадъци бяха оборудвани с последния крясък на техниката, като капацитетът им стигаше за стари коли и скрап от целия Балкански полуостров.

Фирмата беше сред топ 5 данъкоплатци на годината с впечатляващи консолидирани приходи от 333 млн. През миналата година обаче собствениците обявиха, че ще се откажат от футболния клуб, защото "са загубили 50-60 млн. Дали световният срив на пазара на метали, неразумните инвестиции или комбинацията от двете са причина за залеза на един от големите в бизнеса със скрап е въпрос, който вълнува всички в сектора от края на 2008 г.

Според неконсолидирания отчет на най-голямата фирма в групата, "Надин-метал", към края на 2007 г. От няколко месеца в основните компании от групата вече има нови управители, а източник от фирмата потвърди пред "Капитал", че тече продажба на "Надин", без да посочи подробности за причината или за купувача. Затова първоначалните слухове бяха, че Ковачки е придобил фирмата за скрап. От офиса му обаче категорично отрекоха да имат интерес към този сектор.

Домусчиев работел в компанията им като специалист по металите, което вероятно го е направило подходящ избор за управител на фирмата. Според служители на компанията от пролетта бизнесът се ръководи от Домусчиев и от Галина Чернаева, която е в бордовете на "Екобултех" и "Автобултех" - фирми за преработка на излязла от употреба черна и бяла техника и стари автомобили, близка до групата "Надин", и персоналът е съкратен с близо две трети.

Двама независими един от друг източници от сектора обаче твърдят, че от пролетта "Надин" е собственост на фирма, близка до един от най-големите й кредитори - Първа инвестиционна банка, и че Домусчиев е неин пълномощник. В Търговския регистър обаче не са вписани залози на имуществото на компанията срещу заем, нито пък има информация кои са основните кредитори на компанията.

Смяна на собствеността обаче би могло да има с всевъзможни договори. Според източник, близък до "Надин", кризата е заварила компанията със задължения към бюджета и доставчици за над 10 млн. Дали има продажба или не обаче не е ясно.

Разцветът на "Надин" "Надин" е един от ветераните в сектора - създадена е през 1991 г. Базите, обрудването, строежът и разкомплектоващата техника за стари автомобили и скрап обаче е била купена на кредит или лизинг, твърдят работещи в "Надин". Допреди година компанията притежаваше единствената лицензирана организация за оползотворяване на стари автомобили и излязла от употреба черна и бяла техника. На практика това задължаваше всички вносители да й плащат продуктова такса, а тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров отказваше да издаде подобен лиценз на която и да било друга фирма.

В крайна сметка след натиск от тогавашното правителство той допусна още една фирма до бизнеса, а новият министър Нона Караджова обяви, че ще разгледа всички забавени преписки за разрешения за оползотворяване на отпадъци.

Междувременно последните две години "Надин" инвестира в огромен завод за преработка на стара бяла техника край София сума от порядъка на 40 млн. Съоръжението обаче все още не е заработило. Не само не работим, направо не мислим Така коментира ефектът от икономическата криза върху сектора един от директорите на фирма за изкупуване на метали. По думите му спадът в производството, спрелите мощности в автомобилостроенето, сривът на пазара на метали и в минната индустрия логично се е отразил и върху компаниите, които събират използвани желязо, пластмаса и хартия.

През миналата година цената на един тон от най-продавания скрап от желязо е паднала от 800 на 300 лв. Бизнесът, който през миналата година е бил за около 700 млн. Покупките в сектора се раздвижиха едва напоследък. Само площадките за метален скрап са 2800 и 900 фирми се занимават само с тази дейност", сочи докладът на Борислав Малинов, основен акционер в "Норд холдинг" и председател на Българската асоциация по рециклиране, която обединява компаниите в сектора.

Според него през миналата година "Стомана" е купила 750 хил. Малки леярни за стомана и чугун са изкупили около 20 хил. Получен в страната скрап с тегло около 740 хил. В същото време клиентите на цветен скрап намаляват, търсене на отпадъци има само в Далечния изток, но цените за транспорт изяждат печалбата на фирмите.

Фирмите от сектора са на мнение, че кризата ще продължи поне до следващата година, а дотогава те ще са по-малко. Кои са големите в сектора? Основните покупки на черен скрап в България се извършват на площадките на "Норд холдинг", която има приходи от 152. Доскоро "Надин" са били лидери в изкупуването на отпадъци от цветни метали, напоследък пазарните им позиции се заемат от варненската фирма "Трансинс" с приходи от 59.

Сред големите в рециклиращия бизнес са "Макметал холдинг" 59.