Смотреть лидице (2011) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 18.01.2018

лидице (2011)

Преди войната Редактиране За първи път селото е споменато в исторически документи през 1318 г. След индустриализацията на областта повечето от жителите му работят в мини и фабрики в съседните градове Кладно и Слани. Хайдрих Редактиране Известно е от историята като напълно унищожено на 10 юни 1942 г. При атентата, извършен от членове на чешката съпротива, подбудени и обучени специално за това от британските специални служби, Хайдрих е ранен сериозно, поради което му е изваден далакът.

На 3 юни състоянието му започва даже да се подобрява, но вследствие от получена инфекция, която не била овладяна, получава отравяне на кръвта и на 4 юни умира. Първи реакции на властта Редактиране Като научава за смъртта на Хайдрих, Хитлер изпада в шок и бяс. Още на 3 юни британците и техните чешки изпълнители, в резултат от вестите за състоянието на Хайдрих, задействат по-нататъшния сценарий по реализацията на подривния си план. В Гестапо е получена дезинформация, че атентатът е осъществен от 2 чешки пилоти, които били емигрирали във Великобритания и които били укрити от съселяните на роднините им от село Лидице.

Шеленберг отбелязва в спомените си, че на 4 юни при вбесения фюрер влетял Хайнрих Мюлер с предварително поднесената му дезинформация, и Хитлер наредил безжалостни мерки спрямо извършителите и техните укриватели-помагачи. Масови убийства в селото Редактиране Според тогавашните съобщения и съюзническата следвоенна пропаганда на 10 юни 1942 г.

Жените 172 са отведени в концентрационния лагер край Равенсбрюк , като 60 от тях умират в лагера. Останалите 82 деца са изпратени в лагер на смъртта край град Хелмно , Полша , още 6 деца умират. Всички сгради в селото са разрушени и изгорени. Пропаганда по случая Редактиране Някои сравнително неутрални изследователи по случая Лидице, като германския следвоенен разследващ журналист Хайнц Хьоне, не изключват възможността нацистите да са използвали психологически трик, с който поради липсващата оперативна информация да опитат да запълнят пропуска на контраразузнаването им.

Към онзи момент Германия печели войната, а и има нужда от работна ръка, така че не се изключва възможността селяните да са репатрирани в трудови лагери и умишлено да е представена невярна информация пред обществеността с цел разкриване на извършителите, което и става. В случая това обстоятелство е добро дошло и раздухано след войната като доказателство за людоедството на нацисткия режим и съответно за военните престъпления и тези срещу човечеството.

Такива интерпретации продължават да присъстват като коментари и до днес в масмедиите. Разправа с извършителите Редактиране Научавайки за изчезването на Лидице, чехите изпадат в шок от случилото се. В резултат от тези съобщения, както и от последвалите, че властите ще продължат в същия дух, на 13 юни в Гестапо се получава писмо, даващо доста информация за конспирацията по атентата.

На 18 юни 1942 г. След войната Редактиране Макар че на информатора Чурда, след като е възнаграден с обещаната парична награда, му е сменена самоличността за запазване на живота му, след войната новото чехословашко правителство, съставено от прозападни демократи и привърженици на съветския комунистически режим, го издирват и откриват, обвинен е в предателство , в съдебен процес е осъден и е обесен в пражки затвор на 29 април 1947 г. Още през 1945 г.