Смотреть чат (2006) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 29.12.2017

чат (2006)

Видове чат[ редактиране редактиране на кода ] Първоначалната форма на интернет-чата е текстовият чат, при който могат да бъдат предадени само текстове. По-късно се появяват и аудио, и видео чатове. Днес, от техническа гледна точка, се различават 3 вида чат: Той използвал един-единствен чат-сървър. Днес се използват няколко сървъра, които са свързани един с друг и специален клиентски софтуер , който или е инсталиран на компютрите на чатещите, или се стартира в браузър.

За управлението на клиента се използват специални IRC-команди. Недостатък е, че уебчатовете са ограничени в съответния уебсайт.

Тази форма се използва и при системите за техническа поддръжка и помощ от разстояние, които съдържат и допълнителни услуги като предаване на глас през Интернет протокол IP или функции за достъп до компютъра от разстояние. IRC и Instant Messaging включват най-често и допълнителни функции като изработката на протоколи или предаването на хипервръзки или файлове.

При всички 3 варианта общото е това, че хората не използват задължително истинските си имена, а псевдоними, наречени никнейм nickname. При IRC и уеб-чатовете се организира посвещаването на чат-стаи или канали на определена тема. Чатове с повече от 2 чатещи се наричат чат-стаи. Проучването също показва, че колкото е по-образован човекът, толкова по-малко използва чатовете и форумите.

Чат етикет[ редактиране редактиране на кода ] Чатетикет chatiquette е термин, който е вариация на нетикет netiquette и описва основните правила за онлайн-общуване. Тези правила са създадени, за да се избегнат недоразумения и за да се опрости комуникацията между използващите чата. Чатетикетът варира между различните общности, но главно регламентира начина на представяне на нов член в общността и свързаната с тази общност мрежова култура.

Например, счита се грубо да се пише само с главни букви, защото изглежда като че ли викате. Езикът в чатовете[ редактиране редактиране на кода ] В чатовете не е толкова важно коректното използване на думите с точния им синтактичен или правописен нюанс.

Анаколути разчупени конструкции , апосиопеси разчупени изречения и изрази от всекидневния жаргон и диалекти дават на езика в чат-стаите жаргонен характер. Правописните и граматичните грешки са често срещани, пунктуационните знаци почти не играят роля и големи букви се пишат рядко. Липсващите параразговорни средства за комуникиране са заместени от емотикони: LOL — laughing out loud, което значи смея се на глас.

Ако човек иска да използва чатове като чужденец, за да подобри знанието си по чуждия език, трябва да избере внимателно чат-стая в зависимост от комуникационните и разговорните особености на различните канали, които са пригодени специално за това.

Това са така наречениете чатове за учене или дидактични чат-стаи. Чат-срещи[ редактиране редактиране на кода ] Чат-срещи са срещи, организирани от вече срещнали се и раговаряли в чат хора. Целта на тези срещи е да даде възможност на чатещите да се видят и в реалния живот, да обсъдят организационни проблеми, свързани с чата или форума, и да обменят сведения.

Срещите, при които се виждат членове на един чат канал напр. Първите чат срещи в Европа са били проведени през 1987 г. Чат и бизнес[ редактиране редактиране на кода ] С изгряването на онлайн търговията всекидневно се създават онлайн магазини, които предлагат различни стоки.

Обикновено посетителите на даден интернет сайт имат въпроси относно вида на предлаганата стока, цената и условията за доставка, възможността да върнат стоката в определен срок и пр. Освен традиционните контакти по телефон, обявен в сайта и писане на писма до електронна поща удобен канал за комуникация е и чатът. Затова във все повече онлайн магазини по света, а също и в България можем да видим чат прозорец, където можем да се свържем безплатно с онлайн консултанта.

Опасности и проблеми[ редактиране редактиране на кода ] Още в самата идея за чата е вградена анонимността. Човек никога не може да бъде напълно сигурен дали седящият срещу него е това, за което се представя.

Това важи и за чатове, в които използващите виждат отличителните знаци на другите. Дадени лична информация и снимки не трябва задължително да съвпадат с реалността, защото данните по регистрацията не се проверяват. Чатещи, които се представят за нещо, което не са, се наричат Fakes от англ. Така може да се случи, че си пишете с мъж, той се представя за жена и т. Именно за децата и юношите се крият големи опасности в мрежата.

На тях трябва да им бъде обяснено, че има голяма разлика между реалната личност и виртуалната. Забавлението от чатенето може да се превърне в пристрастеност както при деца и юноши, така и при възрастни. Тя се наблюдава често при хора, които наскоро са започнали да чатят и най-вече при хора, които имат проблеми в социалното им обкръжение.

Пристрастеността към чатене може да се появи вследствие от пристрастеност към Интернет. Примамливостта на чатовете се състои в това, че човек може да се представи за какъвто си иска. Това може да доведе до загуба на връзка с реалността, защото човек продължава да поддържа виртуалния си образи и извън чат-стаите.