Смотреть агнес (1995) в Full HD качестве ОНЛАЙН

Дата: 16.01.2018

агнес (1995)

Произход Редактиране Агнес е родена през 1171 г. Агнес е по-малка сестра на френския крал Филип II Август. По това време византийският император Мануил I Комнин търси съюз с могъща Франция , насочен срещу Венеция , Папството , Свещената Римска империя и Сицилия , които с договора от Венеция от 1177 г. Филип дьо Елзас уверява императора, че френският крал, който вече е бил приет от Мануил I Комнин в Константинопол на Коледа през 1147 г.

Начело на посолството е генуезецът Балдовино Гарсио [1] , който трябва да уреди годеж между дъщерята на Луи VII , Агнес, и сина на императора, Алексий.

Робер дьо Клари описва богатия антураж, с който Агнес е изпратена от Франция: Лично дъщерята на императора, Мария Комнина Порфирогенита , приветствала новата си снаха в огромна шатра, издигната пред стените на града.

Според източниците красотата на Агнес засенчвала тази на Мария Порфирогенита, която преди раждането на Алексий е наследница на византийския престол. Освен това фактът, че Мария Порфирогенита, един от водачите на антилатинската партия във византийския двор, оказва подоба чест на една френска принцеса, демонстрира по-високия статут на Агнес във византийския двор и прозападната политика на Мануил I [8]. Вилхелм Тирски обаче обърква годините на Алексий той е роден на 14 септември 1169 г.

Малолетието на младоженката не е необичайно явление за византийския двор през 12 в. Церемонията по бракосъчетанието на Агнес и Алексий е проведена на 2 март 1180 г. Двойката е венчана лично от вселенския патриарх Теодосий.

Сега Агнес приема и официалното име Анна. Сватбеният банкет е организиран на Хиподрома, където Евстатий Солунски отново произнася тържествено слово [9] , в което той отбелязва как конюшните били превърнати в кухни и как бедните щели да се наситят с остатъците.

Пищността на тържествата трябвало не само да зарадва гражданите на Константинопол, но и да демонстрира пред западните пратеници могъществото и богатството на Византия. Тъй като Алексий е малолетен, от негово име управлява майка му, Мария Антиохийска. Малко вероятно е обаче през този период Алексий II Комнин и Анна да са имали полови контакти, тъй като според Византийските обичаи това можело да стане само след като младоженката навърши 12 години.

Никита Хониат разказва с отвращение, че 63-годишния Андроник I Комнин насилил сексуално ненавършилата 12-години Анна [10] , за която се и оженил. Освен това той заповядал всички портрети на Мария Антиохийска в Константинопол да бъдат заменени с портрети, на които Андроник е изобразен сам или с малолетната си съпруга [11].

Никита Хониат не пропуска възможност да осмее Андроник заради възрастта му и да изтъкне нелепостта на брака му с 50 години по-младата от него Анна. Според Евстатий Солунски бракът бил противен и за самата Анна, която оплаквала Алексий и се отвращавала от Андроник [12]. Анна била дъщеря на френския крал и всеки знаел, че мразела брака си, тъй като била много схватлива, и след като веднъж познала взаимната любов, не могла да приеме грубия Андроник.

Според слуховете Анна виждала в сънищата си младия Алексий и често произнасяла името му насън. Преди брака си с Анна, Андроник вече има богат опит с жените. Той има един предходен брак, както и любовни връзки с племенниците си, Евдокия и Теодора Комнини, и със сестрата на покойната Мария Антиохийска , Филипа Антиохийска. Като император Андроник се ползва с услугите на множество проститутки и държанки. Никита Хониат разказва, че възрастният император поддържа сексуалнта си мощ, използвайки мехлеми и други афродизиаци, и спазвайки строга диета, включваща месо от гнусни животни, като крокодил например.

Изглежда след две години брак с Андроник, отношението на Анна към него се променя. Андроник се опитва да избяга от града на кораб, вземайки със себе си Анна, една проститутка, Мараптике, в която бил лудо влюбен, както и няколко адютанти. Неблагоприятни ветрове върнали лодката обратно и всички били пленени.

В опит да убеди хората да го освободят Андроник произнесъл патетично слово за изминалия си живот и настоящите си беди, а съпровождащите го жени пригласяли печално на жалбите му [16]. Въпреки това Андроник е садистично убит на хиподрома в Константинопол на 12 септември 1185 г. Последни години Редактиране Сведенията за Анна след смъртта на Андроник са оскъдни. Робер дьо Клари съобщава, че водачи на Четвъртия кръстоносен поход я открили, омъжена за Теодор Врана.

Не е известно кога двамата са се оженили, но е възможно дълго да са съжителствали без брак от страх, че Агнес може да изгуби зестрата си. След падането на Константинопол, Агнес получава от латинските барони подобаващо на една бивша императрица отношение. Според Робер дьо Клари Агнес имала лоша слава и можела да разговаря само с преводач, тъй като не знаела френски език [17].

По това време тя е на 30 години и е прекарала по-голямата част от живота си във византийския двор. При превземането на Константинопол Агнес намира убежище в Букелеон заедно с бившата императрица Мария и още няколко придворни дами [18]. След тези събития името на Агнес престава да се споменава в историческите хроники. He Genealogia ton Komnenon Thessalonica, 1984 , 2. Philippe Lauer Paris, 1924 , 19; trans. Leipzig, 1982 , V, 80-92.